Osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeskunde, dat wil zeggen dat een osteopaat bij de behandeling alleen zijn handen gebruikt. Een osteopaat maakt in feite los wat vast zit. Dit doet hij door zachtjes te duwen en te trekken. Lichamelijke structuren zoals gewrichten, spieren en organen, die in hun beweeglijkheid verstoord zijn, worden zo soepel gemaakt. Apparaten of medicijnen komen er niet aan te pas. De behandeling stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

De resultaten van osteopathische behandelingen zijn veelbelovend. Mensen die onvoldoende baat vonden bij andere behandelingen, werden vaak wel geholpen door osteopathie.
Vaak komt een osteopaat in beeld als een klacht hardnekkig blijkt. Als er bijvoorbeeld gezegd is: ‘met deze pijn moet u maar leren leven’. Dat kan over allerlei klachten gaan: rug- en nekklachten, klachten na whiplash, hoofdpijn, migraine, maag- en darmklachten.

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen van gewrichten en weefsels in het algemeen. Een goede beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren.
Bij 30 tot 50% van de patiënten die de huisarts bezoekt met lichamelijke klachten wordt geen onderliggende ziekte als oorzaak gevonden.

Een osteopaat weet welke weefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier ze elkaar beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaak van een klacht vaak vinden, waar andere behandelaars die niet vonden: soms in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt.
Osteopaten gaan er van uit dat bewegingsverlies van onder andere botten, organen en delen van de schedel een aandeel kan hebben in het ontstaan van lichamelijke klachten. Bewegingsverlies kan ontstaan na onder andere een val, operatie, bevalling, langdurige emotionele stress of infectie.
Osteopathie is een veilige behandelmethode, die gebaseerd is op principes uit anatomie, fysiologie, embryologie en neurologie. De osteopaat behandelt ook kinderen, baby’s en zwangere vrouwen. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Een osteopaat weet vaak een oorzaak en oplossing te vinden voor medisch onverklaarbare klachten. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.

Dat deze holistische manuele benaderingswijze heel effectief is blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat wordt verricht binnen de osteopathie. Door de mens als één geheel te zien en te behandelen zien we ook dat niet alleen de klacht verbetert waar de patiënt voor komt maar dat ook de andere lichamelijke klachten verbeteren of verdwijnen. De algehele gezondheidstoestand verbetert vaak na osteopathische behandeling: pijn en ongemak verdwijnen en mensen gaan beter slapen, kunnen meer en langer bepaalde activiteiten doen (werk, sport, hobby) en de psychische toestand verbetert.

Praktijk voor Osteopathie

Baarsweg 16
8336 KJ Baars (Steenwijk)
Telefoon : 0521 – 58 80 89
E-mail : info@osteopathiebaars.nl